dilluns, 8 de març del 2010

La nevada del 8 de març

El dilluns 8 de març es recorda ja a Catalunya com el dia de la gran nevada.
A Matadepera la neu arribava de bon matí als 20 i 30 centímetres en algunes urbanitzacions. Inicialment les activitats escolars començaven amb normalitat. El Regidor de Governació, Christian Codony, i l'alcaldessa Mireia Solsona es reunien per a prendre les primeres mesures.
Ràpidament es va advertir als diferents directors d’escoles i centres educatius que anul·lessin les activitats per tal de facilitar el retorn dels alumnes a les seves cases. Escoles com el Montcau-LaMola podien trobar-se amb complicacions importants.
Acte seguit Codony es reunia amb la Policia Local, l’ADF, els Bombers i la Brigada Municipal. Amb el Pla NeuCat activat, es decidia la maquinària necessària i es dividia el municipi per a distribuir-hi l’actuació.
La Brigada a primera hora ja havia començat a escampar potassa i sal amb quatre vehicles pels punts cèntrics del poble: escoles, Casal de Cultura, Casal de la Gent Gran, la Plaça de Cal Baldiró i el carrer Sant Joan. La Policia, i Mossos d’Esquadra, es col·locaven a les diferents entrades per a advertir als cotxes entrants que es posessin les cadenes. Segons les zones on es dirigien recomanaven fins i tot que abandonessin el cotxe.
Els Bombers, amb gairebé tots els seus efectius, sortien a aixecar arbres que havien caigut obstaculitzant el pas a alguns carrers o d’altres que havien quedat sobre cables. L’ADF mentre treballava amb la màquina llevaneus. Altres cotxes dels Bombers i de l’ADF col·laboraven en tornar els alumnes d’alguns col·legis a casa seva.
La neu per això no minvava i per tan es complicava molt més les tasques. Tot i que durant la nit de dilluns no havia nevat, les baixes temperatures havien deixat congelats molts dels carrers del poble. Algunes urbanitzacions fins i tot havien passat la nit sense llum. Cavall Bernat i Les Pedritxes estaven especialment afectades.
Dimarts es prenien noves mesures. Les escoles romandrien tancades durant tot el dia. La maquinària del poble i els diferents cossos de seguretat i protecció treballarien amb la intenció de deixar perfectament transitables els carrers. Els bombers novament van treballar al màxim. A les 4 de la tarda gràcies a les tasques de neteja es podia circular per tots els carrers. Quedava doncs acabar d’extreure algunes branques que havien quedat sobre fils elèctrics. Per la tarda la llum tornava a punts concrets de Cavall Bernat i Les Pedritxes on encara no l’havien recuperat.
Entre els dies 8 i 9 de març, els Bombers de Matadepera van realitzar un total de 59 sortides i van atendre uns 200 avisos, vinguts tant de la Central dels propis bombers com dels veïns del poble. L'ADF de Matadepera va ser un recolzament essencial i molt important que van tenir els Bombers del nostre poble, tant pel servei de la maquina llevaneus, com per la col·laboració amb el vehicle 4x4 i les moto-serres. Algun veí del poble també va col·laborar de manera altruista amb el seu propi esforç o cedint-nos maquinària i eines.
Dimecres encara es va treballar amb els tractors i furgonetes. Els Bombers i la Brigada Municipal van seguir en actiu en punts concrets durant la resta de la setmana.