dimarts, 1 de febrer de 2005

Entrevista a Ramon Guinjoan

ENTREVISTA AMB L’EX CAP DE PARC RAMON GUINJOAN

Aquesta entrevista va ser realitzada pels alumnes-aspirants del Curs selectiu per a bomber, de la promoció 63/03, de l'Escola de Bombers de Catalunya, Jesús Maria Prieto, Paco Perales, Sire Bah, David Peñarroya i Jordi Puyol, per l'assignatura "Història dels Bombers", a principis de l'any 2005.

El senyor Ramon va néixer el 13 de setembre del 1940. La seva vinculació ja amb relativa importància dins el món dels bombers va començar quan tenia 18 anys, sent membre fundador i operatiu del cos de bombers voluntaris de Terrassa i més tard, al novembre del 1961 entrà a formar part del cos provincial de bombers voluntaris. Al desembre del 1976 va rebre el nomenament com a bomber voluntari de la diputació provincial de Barcelona. L’any d’ingrés com a bomber voluntari de la Generalitat va ser al 1980.
L’arribada del senyor Ramon al parc de Matadepera es va produir el dia 9 de Novembre de 1988 com a bomber voluntari, per dies més tard ( el 24 de Novembre) assumí la responsabilitat de dirigir el parc de bombers voluntaris de Matadepera. El 31 d’octubre del 1996 va rebre la revocació com a cap de parc dels bombers de Matadepera per tal de ser nomenat cap de l’agrupació de Matadepera, del cos de bombers voluntaris de la Generalitat de Catalunya. El 5 de maig de 1998 va rebre el seu nomenament com a caporal.
El dia 21 de maig del 2001 va presentar la carta de renuncia com a Cap de Parc per diferències amb l’Administració.
Altres dades curriculars d’interès sobre la seva vida com a bomber són:
- Membre de la Junta de Govern de ASELF a Madrid
- Membre fundador de l’Associació de bombers voluntaris de Catalunya.
- Membre fundador i de la Junta de Govern de la Federació espanyola de bombers.
- President de l’ASVOBOCA.
- Creu de Plata al Mèrit Naval.
- Medalla d’Honor de l’ASELF.
- Reconeixement d’or de la Generalitat de Catalunya.
- Reconeixement d’argent de la Generalitat de Catalunya

Actualment el senyor Ramon està com a bomber voluntari del parc de Terrassa, fent guàrdies com ajudant del cap de sector de la regió metropolitana nord.


1.- Quins records guarda dels seus inicis com a bomber (somatén, grocs, ...) ?
S’ha de pensar que com que Matadepera és un poble petit, i que ens coneixíem entre tots la resposta davant d’un incident era sempre bona, podies estar segur que si passava qualsevol cosa al poble, hi havia una resposta segura.

2.- El perquè de la seva dimissió. Com veu el tracte de l’Administració amb els bombers voluntaris?
Ben senzill, el mal tractament als voluntaris en general. Als anys 90 el conseller i el Director General maltracten greument als bombers voluntaris, trencant reglaments mala uniformitat i falta de formació. A la resta de països europeus, tenen avantatges fiscals.
Els països desenvolupats, la majoria de bombers són voluntaris i funcionen millor. És un cos molt car de mantenir, els llocs de funcionari encara ens en falten, però s’han de complementar amb bombers voluntaris. Actualment veig un problema, ningú vol ser bomber voluntari ningú vol agafar aquest compromís, no sé que passarà?

3.- Quina és la seva opinió general del funcionament del cos de bombers.
El funcionament dels bombers és molt dolent a causa de que s’hi ha posat la política pel mig Massa gasto per despatxos de gent que no fa res. Tot s’aguanta per la base els quatre bombers que pugen al camió i fan la sortida. I justament amb ells no se’ls te en compte.

4.- Com veu el futur dels bombers?
Veig que tot anirà cap a bombers privats i bombers d’empresa. Aquesta situació és insostenible l’experiència de la gent no es te en compte i a més entren caps de regió sense cap tipus d’experiència, únicament pel fet de tenir un títol universitari.
A més crec que un bomber sense ofici és dolentíssim. Fins ara tot bomber tenia experiència de paleta, fuster..., això ara penso que no es pot arreglar ja que són oficis precaris que ningú vol fer. Hi ha més bombers advocats que bombers amb ofici. Des de Madrid mitjançant ASELF estem lluitant per fer una carrera de bomber, a mode d’un FP.

5.- Està content amb el que ha fet al llarg dels seus anys com a bomber?
Jo estic força content pel que he fet , he disfrutat molt perquè m’ha agradat sempre la meva feina. Jo vaig crear el parc de Matadepera, però crec que si jo no ho hagués fet, ho hauria fet un altre. Soc el més antic de ASELF (asociación española de lucha contra el fuego). Estic a la junta de Govern, es una manera de millorar els cossos de bombers.

6.- Quina és la seva funció actual?
Actualment soc bomber voluntari del parc de Terrassa i la meva feina a les guàrdies és adjunt del cap de guàrdia. Personalment el que m’agrada és estar al davant amb la llança, però ara amb aquesta nova feina de despatx i direcció he trobat una altra manera d’aprofitar la meva experiència.
Penso que de tots els bombers que es jubilen s’hauria d’aprofitar la seva experiència ja que és una font importantíssima de coneixement desaprofitada. Falta una mica d’aspecte humà envers aquestes persones .