dimarts, 30 de juliol de 2013

Incendi forestal a Vallirana

Cap les set de la tarda del dia 28 es va iniciar un foc forestal al terme de Vallirana, al fons del barranc de l'est de la urbanització de Can Bogunyà, tot pujant llançant focus secundaris pel Serrat de Sant Silvestre en direcció a les urbanitzacions, com la Selva Negra. Mitja hora més tard de l'inici de l'incendi, una dotació del nostre parc era mobilitzada cap al sinistre.

La localització de les flames, en una zona de Vallirana envoltada d'urbanitzacions, va complicar les tasques d'extinció, ja que es van prioritzar el salvament de les persones.

A la nostra arribada, el foc estava estès per tota la urbanització de la Selva Negra, amb un miler de persones, i es van viure escenes de nervis i tensió, perquè molts veïns volien accedir a casa seva i els Mossos no els deixaven passar per la seva pròpia seguretat. A més, altres persones marxaven espantades i els carrers eren un caos de gent i cotxes.

Amb un vehicle dels bombers de Terrassa, i l'ADF de Vallirana, es vam emplaçar pels carrers Lourdes, Madrid, Moreneta, Pintor Mir i Enamorats, on allà l'extinció es va centrar en evitar que les flames arribessin a les cases, tot apagant jardins i parcel·les entre cases plenes de vegetació.

A mitja nit, ens vam concentrar en el front que avançava cap a Torrelles, i gràcies a una tempesta l'incendi va remetre. Durant la matinada es va anar rematant els flancs. 

A les set de la matinada, el personal va ser rellevat per altres companys de Matadepera, que es van dedicar tot el dia a rematar el perímetre i apagar soques fumejants i rematar tots els punts calents per evitar revifalles. 

També a les set del matí del dia 29 es va donar l'incendi per estabilitzat. 

El dia 30 a les 10 del matí, la nostra dotació arribava a casa i progressivament s'anirien retirant tots els mitjans. A les 11 del matí es donava el foc per controlat, amb una dada d'unes 80 hectàrees cremades. 

Des del CECAT es va activar el pla infocat en Alerta. En total van participar més de 80 dotacions terrestres i una dotzena de mitjans aeris.